Home » Ruigenhof » Leuk artikel over onze B&B door journalist Erik Driessen

Leuk artikel over onze B&B door journalist Erik Driessen

26 april 2017 Ruigenhof

Genemuidense runt bed & breakfast met vijf tulpen

Geplaatst op: 25 april 2017

De Ruigenhof in Sint Jansklooster is een van de zes bed & breakfast-accommodaties in Overijssel met een vijfde tulp. Dat is de hoogste classificatie voor bed & breakfasts in Nederland. Het gastenverblijf wordt gerund door geboren Genemuidense Brenda Bogaard-Eenkhoorn en haar echtgenoot Hans. “Gasten komen op vrijdag soms helemaal gestressed aan en zijn op zondagmiddag helemaal tot rust gekomen”, vertelt ze.

Een kort bezoek aan De Ruigenhof maakt wat dat betreft al veel duidelijk. Aan de voorkant zicht op de Beulaker, aan de achterkant op het glooiende landschap rondom Sint Jansklooster. De accommodatie doet de rest. De Ruigenhof is zo’n locatie waar de eigenaren op alle details letten. Geen Leen Bakker-materialen, maar zorgvuldig bij elkaar gezochte meubelen en accessoires in kamers die sfeer ademen. “Mijn ouders spelen daarbij een grote rol. Onze meubels komen overal vandaan en vaak knappen zij die op”, glimlacht Brenda.

Waar voor veel eigenaren van een Bed & Breakfast een droom uitkomt, is dat bij haar niet het geval. Ze rolde min of meer bij toeval in het vak. De locatie was in eerste instantie ook bepaald niet haar idee. “Dit was een vervallen boerderij. ‘Ouwe rommel’, vond Brenda, maar ik keek daar een beetje doorheen”, vertelt Hans. Het stel ging in eerste instantie voor een boerderij elders op het Land Veno, maar toen die naar andere kopers ging, kwam de locatie aan de Leeuwte toch weer in beeld. De oude, vervallen boerderij met desondanks een imposant verleden is ondertussen omgebouwd tot een prachtige woning met ongekend veel ruimte.

En door die overvloed aan ruimte kwam het idee voor een Bed and Breakfast bovendrijven. “We hadden ook al eens een woning in Heetveld bekijken. Omdat er veel grond bij was, maakte ik toen de grap dat we wel wat huisjes konden bouwen om te verhuren”, vertelt Brenda. “Toen we hier kwamen wonen, vroegen we ons af wat we toch met alle ruimte moesten. Aan de buitenkant lijkt dit pand kleiner dan het in werkelijkheid is. Tegelijkertijd wilde ik wel eens wat anders dan secretaresse zijn…”

En dus kreeg het plan voor een gastenverblijf steeds vastere vormen. Na een lang traject kon De Ruigenhof 2,5 jaar geleden daadwerkelijk open. Ondertussen zijn alle volkeren op aarde zo ongeveer in Sint Jansklooster geweest. “Veel Nederlanders, Belgen en Duitsers, maar we ontvangen ook regelmatig Chinezen, Arabieren, Joden, Amerikanen, Scandinaviërs, Fransen, Spanjaarden en Polen. Ze komen vaak voor Giethoorn, maar vinden de rust ook prettig. En die vind je hier volop. Regelmatig gaan mensen met pijn in het hart weg”, zegt Brenda.

De verhalen over opmerkelijke gasten komen bovendrijven, zoals die bejaarde dame uit het westen van het land. “Ze was vooraf heel bezorgd over de ligging. Met het openbaar vervoer kom je hier lastig. Vervolgens heeft ze een weekeinde genoten van het fietsen, het wandelen en de omgeving. Op zondag wilde ze niet meer weg”, vertelt Brenda. “Een Arabisch echtpaar wist niet wat ze hier meemaakten. Ze kwamen net uit Parijs, waar ze overnachtten in het meest luxueuze hotel. Hier reden ze het erf van een boerderij op. Die man vroeg of het ‘safe’ was om buiten te lopen. Dat waren ze in hun eigen land blijkbaar niet gewend.”

De twijfel over de locatie komt vaker voor. Als Brenda eenmaal de kamers laat zien, is alle twijfel voorgoed weg. Alles tussen mooi en beautiful komt dan voorbij. De authentiek ingerichte kamers voldoen dan ook aan de allerhoogste eisen. De gastvrije ontvangst doet de rest. “Mensen worden hier echt verwend. Als ik weet dat gasten hier hun 25-jarig huwelijk vieren, zorg ik dat ik een cadeau in huis heb. Ik besteed veel aandacht aan de gasten”, zegt Brenda. “Je moet zorgen dat mensen iets anders dan thuis krijgen, ook bij het ontbijt. Gasten willen verrast worden”, vult Hans aan.

En dat lukt gezien de vijf tulpen prima. Die classificatie krijgt een Bed & Breakfast niet zomaar. Brenda: “Je moet aan heel veel eisen en voorwaarden voldoen en natuurlijk komt er een mystery guest op bezoek. Die let op alles. Van de kwaliteit van de bedden tot het ontbijt. Kwaliteit heeft bij ons altijd voorop gestaan, al toen we hier aan het bouwen waren. Omdat we zelf veel gereisd hebben, konden we ook bij andere aanbieders in de keuken kijken. Daar hebben we veel van geleerd, ook over hoe je het niet wilt doen.”

Gasten waarderen die hang naar kwaliteit. Steeds vaker keren ze terug of wijzen ze vrienden of familieleden op de bijzondere plek in de Leeuwte. “Mensen gelukkig maken…dat is het mooiste van dit vak”, zegt Brenda. En niet al die mensen komen van elders, zegt Hans. “Een van de kamers verhuren we ook als bruidsuite. Het is al een paar keer voorgekomen dat we die verhuren aan stelletjes uit Sint Jansklooster.”

Meer weten over de accommodatie? Kijk dan op www.ruigenhof.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen op http://www.genemuidenactueel.nl/2017/04/25/genemuidense-runt-bed-breakfast-met-vijf-tulpen/


Avatar foto
ruigenhof

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *